Pius X-College Bladel

Aula's Pius X-College

Techniek voor presentaties

Inmiddels zijn we een aantal jaren verbonden aan het PIUS X-College in Bladel als leverancier. We voorzien hen van advies, installatie en onderhoud aan de AV apparatuur. Met name op het gebied van de aula’s komt er best wel wat aan techniek bij kijken. In deze case laten we je dat zien.

Techniek in de aula’s van een school.

In de zomer van 2019 namen wij Wim van de Pas en Marijn Verspeek mee naar een referentieproject op de Technische Universiteit Eindhoven. Hier hebben we laten zien waar we sterk in zijn; het super gemakkelijk maken van techniek in een presentatieruimte. Dat was precies waar het Pius X-College naar op zoek was!

Op het Pius X-College worden in de aula’s wekelijks meerdere presentaties gehouden waarbij gebruik wordt gemaakt van een beamer, verlichting en microfoons. Probleem was alleen dat de techniek verouderd was en uit allemaal losse onderdelen bestond. Dat wilde men in de toekomst graag opgelost hebben. Elke conciërge moet snel en eenvoudig een presentatie klaar kunnen zetten, zonder gedoe!

Enkele keren per jaar worden er in de aula’s evenementen gehouden, waarbij externe licht- en geluidsbedrijven “in willen prikken”, op de installatie van de school. Het was belangrijk dat dit mogelijk was, maar wel op een manier die zo idiot proof mogelijk was. Dat hebben we voor ze geregeld!

We hebben dus eigenlijk een oplossing voor simpele doordeweekse presentaties met beamer en microfoon aangelegd én een oplossing voor uitgebreide presentaties met verlichting, meerdere microfoons en projectie. Dit lijkt wellicht eenvoudig, maar er komt nogal wat bij kijken.

Een paar belangrijke vragen die hier speelden en waar je dus bij aanleg van zo’n oplossing op moet letten.

 1. We willen met HDMI kunnen presenteren op de beamer, een aansluitpunt achter in de aula, maar ook vanaf het katheder op het podium. Het geluid wat door de laptop in het HDMI signaal wordt meegestuurd moet in beide gevallen hoorbaar zijn via de geluidsinstallatie.
 2. We maken vaak gebruik van draadloze microfoons. De ervaring leert dat daar eigenlijk altijd wel iets mee is. Batterijen leeg, slecht bereik, of het klopt niet.
 3. Tijdens presentaties willen we graag de zaalverlichting kunnen dimmen zodat e.e.a. er sfeervol uitziet tijdens de inloop. Het komt namelijk nogal eens voor dat een dienstdoende conciërge ineens het TL-licht in de zaal aanzet. Dit willen we graag professioneler regelen.
 4. We zouden graag willen dat de showverlichting boven het podium met een lichtcomputer bedient kan worden. Maar ook bij een simpele presentatie willen we een mooi blauw licht aan kunnen zetten zonder deze lichtcomputer helemaal op te starten en aan de sluiten. Het moet tenslotte simpel zijn.
 5. Het komt vaak voor dat we bij presentaties wisselen tussen laptops van verschillende presentatoren. Het ziet er altijd zo slordig uit als dan het beeld weer op no signal springt. Graag zouden we hier een oplossing voor zien, zodat we kunnen schakelen naar een vast plaatje wanneer er even geen beeld zichtbaar is vanaf een laptop.
 6. Wanneer een presentator zijn presentatie geeft, zou het fijn zijn als deze vóór zich ook een kopie van de presentatie ziet. Dan hoeft hij of zij niet continu van en naar het beamerscherm te kijken.
 7. De microfoons die we hebben willen we graag door de week bij een kleine presentatie kunnen gebruiken. Maar we willen deze ook graag kunnen gebruiken wanneer er een groter evenement is in deze zaal. De microfoons moeten dus patchbaar zijn, van vaste opstelling naar mobiele opstelling.

De oplossing?

We hebben voor het Pius X-College een systeem gemaakt wat letterlijk met één druk op de knop voor ze klaar staat.

 • Verlichting gaat aan in een sfeervolle presentatiestand.
 • De geluidsinstallatie en microfoons staan direct aan op een prettig volume.
 • Beamer gaat aan met de juiste beeldinstellingen en het projectiescherm komt naar beneden.

Om dit voor elkaar te krijgen plaatsten we de volgende onderdelen:

 • We hebben de gehele geluidsinstallatie vernieuwd. Zo hebben we voor een professioneel geluid gezorgd in beide aula’s. Hier kunnen nu standaard presentaties worden gegeven, maar de installatie kan ook zeker gebruikt worden voor grotere evenementen.
 • We plaatsten een laser beamer, met elektrisch projectiescherm voor haarscherpe presentaties.
 • We zorgden voor nieuwe draadloze microfoons op accu’s. De microfoons staan nu altijd klaar in een laadstation.
 • We vernieuwden het katheder vanwaar laptops kunnen worden geconnecteerd met HDMI en USB-C.
 • We plaatsten nieuwe led theaterspots om de sprekers in spotlights te zetten.

Op een iPad of op een touchpanel kunnen ze nu presentaties starten én het volume en de verlichting regelen.

Over het PIUS X college

Het Pius X-College is een grote middelbare school in Bladel. Er wordt onderwijs gegeven op de niveaus praktijkonderwijs, VMBO, HAVO en VWO.

 

Andere cases

Dit deden we voor anderen

Hieronder vind je een overzicht van onze cases. Interesse in één van onze oplossingen? Neem dan contact op met GISB.

Klantbeoordeling
Op basis van 72 reviews
9,5