Audiovisuele middelen in een multifunctionele accommodatie

MFA Hapert

Narrowcasting, licht- en geluidstechniek & video-oplossingen

Vele kerken hebben de afgelopen decennia een herbestemming gekregen in de vorm van een onderwijs-, cultuur- of horecafunctie. Zo ook de voormalig Sint Severinuskerk in Hapert. In 2020 werd de kerk gesloten en verkocht aan de gemeente Bladel voor de realisatie van een multifunctionele accommodatie, die in 2023 werd geopend. Er bevindt zich nu niet alleen een kapel, maar ook een school, kinderopvang, theater, bibliotheek en gemeenschapshuis. MFA Hapert wordt gebruikt voor een diversiteit aan activiteiten: van koorrepetities, theatervoorstellingen en schoolmusicals tot vergaderingen van het verenigingsleven en lokale bedrijven.

De opdracht van MFA Hapert aan GISB Audiovisueel
Om te beginnen, een narrowcastingoplossing. Er komen veel verschillende publieksgroepen samen op deze nieuwe locatie. Het doel was deze groepen juist te informeren over evenementen en locaties in MFA Hapert.
Daarnaast moesten de drie hoofdruimtes van MFA Hapert – de Foyer, de Kerkzaal en de Podiumzaal – worden voorzien van theaterverlichting, een geluidsinstallatie en zochten ze een presentatieoplossing. Het liefst een all-in-one systeem waarbij elke medewerker in staat is om een ruimte voor te bereiden met het juiste licht en geluid en een presentatie op te starten. Aan GISB de vraag: hoe zorg je ervoor dat alle vormen van gebruik – van zeer eenvoudig tot zeer professioneel – te bedienen/in te zetten zijn?

Onze aanpak in Hapert
Als narrowcastingplatform kozen we voor het betrouwbare systeem van Leftclick. Hiermee voorzagen we zowel de algemene ruimtes van wegwijsdisplays en informatiedisplays als ook de afzonderlijke ruimtes van roomguides. Al deze onderdelen voorzagen we van de juiste content:

  • Wegwijsdisplays: boekingen die in een Microsoft365 agenda worden bijgehouden, worden door het display live uitgelezen zodat reserveringen netjes onder elkaar worden weergegeven. Op het display zie je direct in welke ruimte de gebruiker verwacht wordt.
  • Informatiedisplays: op centrale locaties in het pand, plaatsten we displays waarop aankondigingen van evenementen en nieuws getoond kunnen worden.
  • Roomguides: eenmaal bij de ruimte aangekomen zie je op het kleine (ipad formaat) display de afspraak nogmaals staan. Zo weet je direct of je goed zit en hoe laat de meeting start.

Voor de techniek in de presentatiezalen kwamen we voor een ander vraagstuk te staan. In zowel de Kerkzaal als de Podiumzaal vinden uiteenlopende evenementen en vergaderingen plaats waarbij gebruik wordt gemaakt van een beamer, sfeerverlichting en microfoons. Wanneer al deze onderdelen apart bediend moeten worden, zou dat voor beheerders en gebruikers onnodig complex worden. Daarom zijn we vanaf de start uitgegaan van een integrale bediening waarbij je met één druk op de knop kunt presenteren: licht, geluid en beeld staan voor de gebruiker klaar. Maakt er een professionele partij gebruik van de locatie en willen zij de techniek overnemen/zelf in de hand hebben, dan is dat nog altijd mogelijk via externe inprikpunten voor DMX, audio en video.
Ook de verlichting richtten we op de genoemde all-in-one manier in: de gehele verlichting, inclusief de algemene zaalverlichting, wordt aangestuurd via de integrale bediening in de zaal waardoor deze direct mee inschakelt en in kleur regelbaar is.


De geluidsvoorziening in MFA Hapert diende voorzien te zijn van een koppelingsmogelijkheid tussen de verschillende zalen, zodat het geluid van de ene zaal, ook afgespeeld kan worden in een andere zaal tijdens grotere evenementen.

We installeerden een Meyer-sound installatie. Deze maakt het mogelijk voor elke gelegenheid de juiste setting in te stellen. In alle zalen zijn bovendien draadloze microfoons voorzien, welke in zowel een eenvoudige als professionele setup te gebruiken zijn. Ze worden opgeladen via een oplaadbase, dus geen lege batterijen meer!
Aan dit geluidssysteem koppelden we ook de ringleiding: middels een afluistermicrofoon in de zaal wordt het geluid opgepikt en uitgezonden op de ringleiding.

Tot slot het gebruik van video: in zowel de Kerkzaal als de Podiumzaal installeerden we projectieschermen en laserprojectoren. Wanneer je vanaf het eenvoudige touchpanel een presentatie start (je prikt je laptop gemakkelijk op verschillende plekken in de ruimte in), gaat de beamer automatisch aan, zakt het projectiescherm naar beneden en wordt geluid automatisch afgespeeld over de luidsprekers. All-in-one!

De expertise van GISB
We hebben kennis van alle facetten: we snappen dat het niet om een professioneel theater gaat, maar dat er wél de mogelijkheden moeten zijn voor een professionele set-up. Samen met de klant zoeken we dan naar een fijne werkbare middenweg. Ook geven we advies over narrowcasting – passend bij de wensen van de klant. Zo kunnen we ze echt voorzien van een goed én voor hen werkbaar systeem.

Het voordeel voor de medewerkers van MFA Hapert
In het voormalige gemeenschapshuis werd gewerkt met verouderde installaties die gebaseerd waren op traditionele technieken zoals een analoge mengtafel en eenvoudige lichttafel. Het gebruik is nu niet alleen eenvoudiger, het biedt ook veel meer mogelijkheden. Met de komst van de nieuwe verlichting is het bijvoorbeeld mogelijk om met hetzelfde armatuur kleurverlichting te kiezen, terwijl je daarvoor voorheen met fysieke kleurfilters aan de gang moest. Ook is de gehele lichtinstallatie met de keuze voor LED een stuk duurzamer geworden.

We zijn trots!
“Bij dit soort projecten komt alle kennis en ervaring die we afgelopen 15 jaar hebben opgedaan samen. In deze zalen kunnen ze letterlijk met één druk op de knop presenteren en dat is precies waar we ons voor inzetten. Met onze achtergrond in theatertechniek en de drive om eenvoudige oplossingen te creëren, kunnen we juist in situaties zoals bij MFA Hapert goed adviseren.” – Roel van Gisbergen, eigenaar en AV-specialist.

Heb jij een soortgelijke ruimte in te richten?
Neem contact met ons op, wij kunnen in een vroeg stadium aansluiten en adviseren.

Andere cases

Dit deden we voor anderen

Hieronder vind je een overzicht van onze cases. Interesse in één van onze oplossingen? Neem dan contact op met GISB.

Klantbeoordeling
Op basis van 72 reviews
9,5