Een multifunctionele accommodatie in Reusel
Voor de toekenning van verbouw- of nieuwbouwprojecten, werken gemeentes vaak met aanbestedingen. Zo ook bij de Kei in Reusel, waar de gemeente Reusel de Mierden de officiële opdrachtgever was. Zij stelden een adviseur in voor de aanbesteding en samen met de beheerder van de Kei heeft GISB een oplossing voor de audiovisuele installatie voor de theaterzaal en de foyer uitgewerkt. Een totaalpakket aan AV, IT, beeld, licht én geluid, dat resulteerde in een mooie opdracht die GISB daarna mocht uitvoeren.
Gebruiksgemak
De focus voor de Kei ligt op gebruiksgemak: techniek in een presentatieruimte of theaterzaal hoeft namelijk niet ingewikkeld te zijn. Een combinatie maken waarbij zowel de dagelijkse (amateur-)gebruiker alsook de professionele gebruiker uit de voeten kan, is voor dit soort accommodaties de beste oplossing. Zo kan met gespecialiseerde technici een professionele voorstelling plaatsvinden, maar kan ook de lokale toneelclub alles zelf regelen.
Bekijk hier de video over het project de Kei of scroll verder naar beneden om alles te lezen over deze case.
Het voortraject
Het uitdenken van deze wensen en behoeftes, begint al in een vroeg stadium. Samen met de klant maken we in de ontwerpfase van het gebouw een totaalplan waarbij alles aan bod komt, inclusief de begroting. Dit bespreken we met de aannemer en e-installateur zodat tijdens de bouw met de benodigdheden voor het realiseren van de wensen van de klant, rekening gehouden kan worden. Dat bespaart tijd en extra kosten achteraf. Daarna komt de laatste fase vóór de realisatie, namelijk het contact met de interieurbouwer en IT’er. Ook dit is een belangrijk moment van afstemming: deze partijen zullen ervoor zorgen dat alle AV die wij voorzien hebben, netjes geïntegreerd wordt. Zo kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat kabels zo veel mogelijk weggewerkt worden en onzichtbaar zijn, zónder dat je er niet meer bij kunt voor service of onderhoud.
Het voortraject eindigt voor ons als we voor de projectbegeleiding alles goed hebben afgestemd: met alle kennis, afspraken, tekeningen en plannen op zak beginnen we aan de uiteindelijke realisatie van de opdracht.
De realisatie
De realisatie voor dit project voor de Kei bestond uit het maken en installeren van de audiovisuele installatie in de theaterzaal en de foyer.
In de theaterzaal hebben we het volgende gerealiseerd:
• Theaterverlichting
• Koppeling van DMX naar zaalverlichting
• Geluidsinstallatie
• Audiokoppeling
• Draadloze microfoons met oplader
• Beamer en projectiescherm
• Infrastructuur voor beeld/licht en video
• Ringleiding voor slechthorenden
• Geluidskoppeling naar kleedkamers
• Zaalbeeld voor artiesten
• Projectbegeleiding
Met deze complete installatie, kan de zaal op twee manieren worden gebruikt:
1. Dagelijks en eenvoudig, denk aan een presentatie met een laptop en microfoon en wat eenvoudige verlichting. Deze gebruikers willen alles het liefst met één druk op de knop kunnen bedienen.
2. Projectmatig en professioneel, zoals bij theatervoorstellingen, evenementen of grote presentaties, waarbij technici de techniek willen kunnen gebruiken met een lichtcomputer en een geluidstafel.
Eén druk op de knop
Voor het dagelijks gebruik waarbij niet te veel poespas nodig is, zet je alles klaar via het touchpanel aan de muur of in de app. Met één druk op de knop start alle benodigde techniek: het projectiescherm zakt en de beamer gaat aan mét de juiste beeldinstellingen. De podiumverlichting gaat aan op de vooraf ingestelde setting, het zaallicht gaat naar een mooie dimstand en het geluid wordt ingeschakeld op een prettig volume.
Je pakt de microfoon uit de lader, sluit je laptop aan en je kunt aan de slag. Indien gewenst, kan de gebruiker nog een aantal instellingen finetunen, zoals de kleur van het licht op het podium, de intensiteit van het zaallicht en het volume van de microfoon.

Geavanceerde bediening
Bij theatervoorstellingen, open podia en grotere presentaties of evenementen, willen meer geavanceerde gebruikers zoals technici, zelf de techniek beheren via een lichtcomputer en mengpaneel in de zaal. Hiervoor hebben we een regie-aansluitbox gemaakt. Daarmee komen het geluid van de microfoons en het audiosignaal van de beamer binnen op het mengpaneel. Luidsprekers en andere geluidsbronnen die technici mogelijk zelf nog meenemen, zijn indien gewenst apart aan te sturen. De lichttechnicus stuurt daarnaast het theaterlicht aan met behulp van een lichttafel. Dat kan in de zaal via DMX, artnet of streaming ACN. Natuurlijk is ook het zaallicht in deze modus vanaf de lichttafel in de zaal te regelen. We hebben er daarnaast voor gezorgd dat laptops op verschillende plaatsen in de zaal aan te sluiten zijn: mocht een technicus bij een presentatie zelf de laptop willen bedienen, dan kan dat bijvoorbeeld ook vanaf de regieplaats. Wanneer het systeem aan het einde van de avond wordt afgesloten, gaan alle instellingen automatisch terug naar de eenvoudige basisinstellingen, daar hoeft de gebruiker zelf niks voor te doen. De volgende ochtend kan alles met één druk op de knop weer gebruikt worden.

Extra’s
Naast bovenstaande, is de theaterzaal voorzien van een draadloos ringleidingsysteem voor slechthorenden. Als audiobron kan zowel gekozen worden voor de actuele zaalmix of voor de omgevingsmicrofoon welke boven het podium gemonteerd is. Ook hebben we ervoor gezorgd dat artiesten vanuit de kleedkamer kunnen horen wat er in de zaal gebeurt. Op de gang hangt bovendien een beeldscherm waarop ze mee kunnen kijken naar wat er op het toneel gebeurt.
Ook in de foyer kan er meegeluisterd worden naar het optreden in de theaterzaal. Daarnaast kan er muziek afgespeeld worden via de muziekcomputer. Ook wil je als locatie natuurlijk je bezoekers informeren. Hiervoor maken we gebruik van digitale schermen waarmee ze informatie krijgen over de zalenplanning of nieuwe evenementen, maar ook kan er bijvoorbeeld lokaal nieuws op worden getoond. De narrowcastingoplossing is voor de planning van de zalen gekoppeld aan een Outlook agenda. Zo komen elke dag alle activiteiten met de bijbehorende locatie op de schermen te staan. Aan de buitenkant van het gebouw zien passanten, ook via narrowcastingschermen, de aangekondigde voorstellingen en andere mededelingen. Overigens kunnen niet alleen gebruikers van het theater content via deze schermen laten zien, ook bijvoorbeeld de bibliotheek die in deze multifunctionele accommodatie zit kan eenvoudig gebruikmaken van de schermen.
Met deze nieuwe installatie sluiten wij een mooi project af. De Kei is klaar voor de toekomst! In de komende jaren blijven wij hen ondersteunen met service en onderhoud van de AV oplossing.
Wil je ook eens sparren over mogelijkheden voor dit soort totaaloplossingen voor beeld, licht geluid en IT? Neem dan contact met ons op.

