Studio’s voor Össur Eindhoven – Keulen – Manchester – Zuid-Afrika

vMix voor online trainingen van Össur Academy

Online trainingen via Zoom en Teams, kan dat professioneler?

Vanaf het moment dat Covid zijn intrede deed, is de noodzaak om online trainingen te geven erg hoog geworden. En zo komt Össur begin 2021 bij GISB terecht met de volgende vraag:

‘Wij geven trainingen aan onze klanten via Teams en Zoom maar willen daar heel graag meerdere camera’s en microfoons bij gebruiken. Momenteel doen we dat heel basic met meerdere iPhones in een Zoom- of Teams sessie waarin we onze oplossingen demonstreren. Door middel van de spotlight functie binnen Zoom schakelen we iPhone voor iPhone live in. Het werkt redelijk maar we lopen tegen problemen aan:

 • De audio is niet optimaal omdat alleen de persoon die de iPhone vasthoudt verstaanbaar is. Wanneer we met meerdere devices deelnemen gaat het piepen en galmen.
 • Er zijn te weinig mogelijkheden om regie te voeren tijdens een training. We willen bijvoorbeeld makkelijk kunnen schakelen tussen een presentatie en de verschillende camera’s. Zoom en Teams bieden hier niet de juiste mogelijkheden voor.
 • We willen de trainingen graag op kunnen nemen. De opnamekwaliteit van Zoom en Teams zijn hiervoor niet voldoende.

We willen dit graag professioneel aanpakken. Kunnen jullie eens meedenken?

Samen bouwen we een oplossing

Van dit soort vragen gaat ons brein kraken natuurlijk. In het voortraject hebben we in enkele demosessies laten zien wat de mogelijkheden zijn. Zo brachten we samen met Össur de volgende wensen in kaart:

 • Trainingen en presentaties worden veelal in Teams en Zoom gegeven. Hiermee moet de oplossing dus compatible zijn.
 • Trainingen en instructievideo’s moeten kunnen worden opgenomen in een full HD kwaliteit.
 • Er moeten meerdere camera’s vanuit verschillende ruimtes gebruikt kunnen worden.
 • We willen graag een mobiele camera op een gimbal gebruiken voor close-up beelden. Deze willen we graag draadloos kunnen gebruiken.
 • Verstaanbaarheid van de trainers is belangrijk. Elke trainer heeft zijn eigen draadloze microfoon nodig. Deze moeten gelijktijdig te gebruiken zijn in de training.
 • Wanneer een trainer remote werkt, moet deze ook mee kunnen doen in de training via vMix call of Teams.
 • Geluid van deelnemers moet hoorbaar zijn voor de trainers wanneer een vraag gesteld wordt.
 • Oplossing moet schaalbaar zijn. Dus wanneer we volgend jaar nog een extra microfoon of camera nodig hebben moeten we deze nog toe kunnen voegen.
 • De gebruikers zijn geen techneuten en moeten we met de oplossing kunnen werken natuurlijk.

Een mobiele vMix studio

Voor Össur hebben we een mobiele studio gebouwd op basis van vMix software. In de centrale regiecase komen alle beeld- en audiobronnen binnen om ze vervolgens live te kunnen gebruiken in een Zoom of Teams sessie. Binnen vMix zijn erg veel mogelijkheden om alle bronnen te mixen met huisstijl elementen van de klant waardoor het er professioneel uit komt te zien. Vanaf een draadloze iPad kan de gehele opstelling van camera’s en beeldschermen in de verschillende ruimtes door één persoon worden bediend.
Voor de specifieke wens van een draadloze camera hebben we gebruik gemaakt van een iPhone op een gimbal. Het beeld komt via NDI in vMix de studio binnen.

Het grote voordeel van deze oplossing is dat alle techniek gebaseerd is op software en netwerk connectiviteit. Dit maakt de oplossing heel erg flexibel en schaalbaar richting de toekomst.


Hoe het werkt?

In het filmpje leg ik uit wat het is en hoe het werkt:

Centrale regiecase en eenvoudige bediening

flight case

Meerdere PTZ-camera’s op verschillende posities welke ook flexibel te gebruiken zijn.
Voor de camera’s hebben we gekozen voor full HD pan-tilt-zoom camera’s. Hiermee kunnen we vanaf de iPad, per camera verschillende posities aanroepen. Een camera is op deze manier in meerdere scènes te gebruiken.

PTZ camera

Meerdere draadloze microfoons en mobiele camera
In de case zitten meerdere draadloze microfoons voor de verschillende trainers die aan het woord zijn. Deze staan altijd voor hen klaar in een laadstation. Daarnaast is er nog de Iphone in een gimbal welke fungeert als een mobiele draadloze camera.

Gimbal

Deze onderdelen, samen met een implementatietraject en een serviceovereenkomst maken het een mooie professionele oplossing die werkt! Gebruikers kunnen de ‘studio’ makkelijk uitnodigen in een Zoom of Teams call en vervolgens van daaruit de presentatie geven.

En hoe ervaart de klant deze oplossing?

Ossur

Lees hier het interview met Peter Slijkhuis, directeur Össur Academy


Össur
Össur gebruikt haar expertise en kennis om de meest effectieve mobiliteitsoplossingen te creëren met de focus op prothetische, artrose- en letseloplossingen.
“Life Without Limitations”
Ze gebruiken bovenstaande set onder andere voor maken van video’s als onderstaande.

 

Andere cases

Dit deden we voor anderen

Hieronder vind je een overzicht van onze cases. Interesse in één van onze oplossingen? Neem dan contact op met GISB.

Klantbeoordeling
Op basis van 72 reviews
9,5