FAQ

Hoe maak ik een webinar studio?

Webinars zijn razend populair. Of de webinar nu een puur informatief of marketing doel heeft, het geeft de kijker vrijblijvend informatie over een onderwerp. Een webinar is eigenlijk niets anders dan een interactieve livestream. Deze livestream wordt uitgezonden via het internet. Bijvoorbeeld via je intranet of website. Op de livestream is doorgaans een presentator te zien die voor de camera uitleg geeft over een onderwerp. De kijkers kunnen vragen stellen en daar kan de presentator antwoord op geven. Een webinar kan een erg goede manier zijn om kennis van je organisatie over te dragen aan meerdere deelnemers. Dit kan bijvoorbeeld voor klanten zijn, maar ook voor werknemers. Wil je weten hoe je een webinar kunt opnemen? Om een professionele webinar te kunnen organiseren hebben we een webinar studio nodig. Deze kan naar wens ingericht worden. Kijk onderstaand filmpje om vast een idee te krijgen van de mogelijkheden.

Verschillende mogelijkheden

Zoals je in bovenstaande video kunt zien is daar gekozen voor een centraal bedieningssysteem. Via het touchpanel stel je alles in. Instellingen voor geluid, bewegen van de camera en alle instellingen van de livestream kunnen vanuit daar bediend worden. Met een druk op de knop komen op de achtergrond een heleboel instellingen in een keer goed te staan. Natuurlijk hoeft het niet in elke situatie zo gemaakt te worden. De keuze van de apparatuur hangt af van de eisen die aan de webinarstudio worden gesteld. Onderstaande vragen geven je een idee waar je aan moet denken.

  • Welke en hoe veel (draadloze)microfoons gaan we gebruiken?
  • Hoe veel verschillende beelden moeten er tegelijk verzonden worden?
  • Moet er tijdens de presentatie nog van camerabeeld gewisseld worden?
  • Hoe moet de webinar/livestream beveiligd zijn en gedeeld kunnen worden?
  • Moet de webinar/livestream later terug te kijken zijn?
  • Moet het publiek vragen kunnen stellen die de spreker direct kan antwoorden? (interactief)
  • Is er een centraal bedieningsysteem nodig?

De juiste microfoon

Een erg belangrijk aspect van een webinar of livestream is dat de spreker of sprekers goed verstaanbaar zijn. Om dit goed voor elkaar te hebben is de juiste microfoon een must. Voor verschillende toepassingen zijn ook verschillende microfoons geschikt. Voor een webinar is een headset microfoon doorgaans een goede keuze. Het heeft de spreker de vrijheid om te bewegen en de verstaanbaarheid is erg goed.

De juiste beelden

Een camera in de ruimte zorgt ervoor dat de spreker en eventueel andere onderdelen zichtbaar zijn. Hiervoor gebruiken we doorgaans een PTZ – pan tilt zoom – camera. Deze kan in alle richtingen bewegen en zoomen zodat altijd het belangrijkste in beeld is. Voor de beeldkwaliteit is het belangrijk om de spreker en eventueel andere onderdelen in beeld goed uit te lichten. Voor kleine studio’s is het vaak al voldoende om een extra lamp vlak bij de camera te plaatsen. Voor de studio’s die wel eens van indeling willen veranderen maken we meestal gebruik van speciale opnameverlichting. Deze kunnen vrij door de ruimte geplaatst en gericht worden.

Bij een webinar of livestream is het vaak wenselijk om naar de deelnemers ook een beeld van de (powerpoint-) presentatie mee te zenden. Er zijn platforms waarmee je verschillende beelden tegelijk kun streamen. De kijker kan zelf kiezen welke fullscreen te zien is. Voor de kleinere toepassing is het echter ook mogelijk om in de ruimte een mixer te plaatsen waarop live geschakeld kan worden. Een voorbeeld hiervan is de Epiphan Pearl Mini. Hierop worden de camera’s en microfoons direct aangesloten. Op het apparaat kun je bedienen wat er op de livestream te horen en te zien is. Je deelt de beelden via dit apparaat direct met het platform waar de livestream uitgezonden moet worden.

We hebben ook een mobiele oplossing met camera en microfoon op een statief die je op je laptop aansluit. Dit is een ideale opstelling voor kleinere trainingsruimtes. Neem even een kijkje op deze pagina.

 

 

De software

De camera en microfoons in de ruimte worden gekoppeld aan een software pakket zodat de beelden online gedeeld kunnen worden. Er zijn verschillende software pakketten, van bekende  platforms (Facebook, Vimeo, Youtube, Microsoft Teams, WebEx, Zoom, Google Hangouts etc.) tot betaalde professionele platforms. Alle programma’s komen qua werking vaak overeen, maar er zijn uiteraard wel verschillen in de mogelijkheden. De beveiliging van een webinarstream, de mogelijkheid om terug te kijken, het versturen van meerdere beelden tegelijk en de mogelijkheid om deelnemers interactief mee te laten doen hangen allemaal af van deze keuze.

Wij denken graag mee in de vragen die je hebt over dit onderwerp. Neem even contact met ons op!

 

Klantbeoordeling
Op basis van 69 reviews
9,6

Nieuws

Iedere laatste vrijdag van de maand: Training!
30 augustus 2023
Iedere laatste vrijdag van de maand: Training!

Elke laatste vrijdag van de maand geven we om 10.30 uur een gratis online training in het gebruik van onze producten. Zie het als een […]

Licenties Teams Rooms
21 december 2022
Licenties Teams Rooms

Microsoft voert wijzigingen door in de licentiestructuur van Teams Rooms. De huidige Standard & Premium licenties maken plaats voor Basic en Pro. De mogelijkheden per […]

Veelgestelde vragen

Tegenwoordig werken we steeds vaker online samen. Het wordt steeds normaler om met veel nieuwe mensen met verschillende skills contact te hebben. Het is veel makkelijker om een online meeting te plannen dan elkaar fysiek op te zoeken. Om die reden zien we steeds meer vergaderruimtes ingericht met Collaboration tools en videoconferentie oplossingen. De laatste tijd wint de kleinere ruimte met deze apparatuur aan populariteit; de zogenaamde huddle room.


Lees meer

Het aansluiten van uw laptop op een tv kan op twee manieren: verbinden met een kabel of draadloos verbinden.


Lees meer

Webinar betekenis: een samenvoeging van “web” en “seminar”. Het is een workshop, lezing, college of iets anders van informatieve aard waar alleen online publiek bij aanwezig is. Een webinar kan vooraf opgenomen zijn, maar meestal wordt deze live uitgezonden.


Lees meer