FAQ

Beamer aansluiten op laptop of pc, hoe doe ik dat?

Om te weten hoe u een beamer kunt aansluiten op uw laptop of pc, is het eerst van belang om te bekijken welke aansluitingen de beamer en uw laptop/pc hebben. Gebruik bij voorkeur een HDMI kabel. Bijna alle beamers hebben tegenwoordig HDMI. Een HDMI kabel ziet er als volgt uit:

Soms hebben uw laptop en de beamer geen enkele aansluiting gemeen. Heeft u bijvoorbeeld een oudere beamer? Dan kan het zijn dat deze alleen een VGA ingang heeft. Het kan ook zo zijn dat u een VGA/DVI/Displayport aansluiting heeft op uw laptop/pc. Gebruik dan een converter.

Een beamer heeft nooit goede ingebouwde speakers. Kies dus bij voorkeur voor een setje speakers bij gebruik van een beamer. Wanneer u een HDMI kabel tussen uw pc en beamer gebruikt, gaat het geluid wel standaard mee naar de beamer. Dit kunt u uitzetten als u op uw laptop/pc rechts onderin het bureaublad op het speakertje klikt. U kunt hier selecteren dat het geluid niet naar de beamer, maar naar de interne/externe speakers gaat.

Verbinding gemaakt? Selecteer de juiste input

Wanneer de verbinding tussen de laptop en beamer gemaakt is, moeten we op de beamer de input selecteren om deze op de juiste manier te kunnen aansluiten. Kijk hiervoor waar de kabel op aangesloten zit in de beamer. Zit de kabel bijvoorbeeld in HDMI2? Dan selecteert u op de afstandsbediening ingang HDMI2. Het knopje waarmee u dit kunt doen, heet meestal “input” of “source” op de afstandsbediening of bovenkant van de beamer.

Ga nu naar het bureaublad van uw laptop en klik op de rechtermuisknop. Kies beeldscherminstellingen. Op deze pagina ziet u een animatie met twee schermen. Nummer 1 is het scherm van uw laptop en nummer 2 is de aangesloten tv. Klik achter de optie ‘Meerdere beeldschermen’ op de keuzelijst en kies voor dupliceren. Kies vervolgens achter de optie ‘Resolutie’ een van de volgende opties:

  • Voor een HD ready beamer kiest u 1280×720
  • Voor een FullHD beamer kiest u 1920×1080

Welke aansluiting gebruik ik voor beeld?

Door de jaren heen veranderen de aansluitingen op apparaten. Dit biedt nieuwe mogelijkheden, maar vaak zorgt dit ook voor verwarring. De ene verbinding is analoog, de andere digitaal. Hoe weet u nu welke apparaten op elkaar aangesloten kunnen worden? In een poging om het voor iedereen leesbaar te maken hebben we ook een hoop informatie weggelaten. Met onderstaande uitleg komt u waarschijnlijk al een heel eind in de goede richting.


HDMI: dit is veruit de meest gebruikte aansluiting voor beeld. Het HDMI signaal is digitaal en hier gaat zowel beeld als audio overheen. Een HDMI uitgang is met een verloopje te koppelen aan DVI, DisplayPort en Mini Displayport.

 

 

DisplayPort: deze aansluiting vinden we vaak op vaste computers, laptops en monitors. Het signaal is net zoals HDMI digitaal en bevat ook audio. DisplayPort uitgangen kunnen met een verloopje gekoppeld worden naar DVI, HDMI en Mini DisplayPort.

 

 

 

Mini DisplayPort: deze aansluiting is hetzelfde signaal als DisplayPort, maar dan in een kleinere stekker. Deze aansluiting vindt u in laptops. Met een verloopje kan deze connector gekoppeld worden naar DVI, HDMI en DisplayPort.

 

 

 

USB-C: dit is de nieuwe standaard voor de USB. Het vervangt de micro-usb aansluiting en heeft een paar vernieuwingen. De belangrijkste verandering is dat er ook beeldsignaal over USB-C kan. Het is in de basis geen beeldstekker, maar staat om bovenstaande reden toch in het rijtje. U kunt van USB-C naar nagenoeg elke beeldaansluiting een adapter aanschaffen. Zelfs van USB-C naar VGA.

 

 

VGA: de VGA aansluiting is verouderd aan het raken. VGA is een analoog signaal en niet via een koppelstuk aan één van de digitale aansluitingen te koppelen. Omdat nog relatief veel apparaten over een VGA aansluiting beschikken, zien we ze af en toe nog op nieuwe apparaten. Dit wordt wel steeds minder. VGA kan gekoppeld worden aan DVI.

 

 

DVI: DVI is net als VGA aan het verouderen. DVI was de opvolger van VGA en de voorloper van HDMI. Er zijn verschillende versies van. De versie die we nu nog het meest tegenkomen, bevat zowel digitale als analoge beeldoverdracht. Het grote voordeel van deze aansluiting is dat u zowel een verloopje van DVI naar VGA als naar HDMI en DisplayPort kunt maken. Vaak wordt deze aansluiting gebruikt wanneer een extra in- of uitgang nodig is. De stekker is relatief groot en onhandig, maar kan dus wel nagenoeg alle beeldaansluitingen aan elkaar koppelen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor het aansluiten van een beamer op uw laptop? Of heeft u een specifieke vraag over één van bovenstaande aansluitingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Klantbeoordeling
Op basis van 69 reviews
9,6

Nieuws

Iedere laatste vrijdag van de maand: Training!
30 augustus 2023
Iedere laatste vrijdag van de maand: Training!

Elke laatste vrijdag van de maand geven we om 10.30 uur een gratis online training in het gebruik van onze producten. Zie het als een […]

Licenties Teams Rooms
21 december 2022
Licenties Teams Rooms

Microsoft voert wijzigingen door in de licentiestructuur van Teams Rooms. De huidige Standard & Premium licenties maken plaats voor Basic en Pro. De mogelijkheden per […]

Veelgestelde vragen

Tegenwoordig werken we steeds vaker online samen. Het wordt steeds normaler om met veel nieuwe mensen met verschillende skills contact te hebben. Het is veel makkelijker om een online meeting te plannen dan elkaar fysiek op te zoeken. Om die reden zien we steeds meer vergaderruimtes ingericht met Collaboration tools en videoconferentie oplossingen. De laatste tijd wint de kleinere ruimte met deze apparatuur aan populariteit; de zogenaamde huddle room.


Lees meer

Het aansluiten van uw laptop op een tv kan op twee manieren: verbinden met een kabel of draadloos verbinden.


Lees meer

Webinar betekenis: een samenvoeging van “web” en “seminar”. Het is een workshop, lezing, college of iets anders van informatieve aard waar alleen online publiek bij aanwezig is. Een webinar kan vooraf opgenomen zijn, maar meestal wordt deze live uitgezonden.


Lees meer